page

Friday, 2 October 2015

Gadget, Anak & Tidak Adil

Seminggu ni, banyak berbincang tentang kesan gadget pada anak-anak. Semuanya, dari group-group kat whatsApp dari kawan sekolah ke kawan kolej ke kawan kerja ke saudara mara. Semuanya tentang gadget dan anak-anak. Aku sokong dengan point yang banyak buruknya kita dedahkan gadget pada anak-anak. Kesan paling besar : Lack of communication in the family. Dan action perlu dilakukan ialah, jangan bagi anak gadget di rumah. Aku setuju, TAPI dengan syarat. Ibu bapa pun perlu buat perkara yang sama. No gadget juga (bila dengan anak-anak) especially dekat rumah.

Kebanyakkannya, taknak bagi anak main iPad, tablet, handphone, tapi ibu bapa tu sendiri leka dengan Facebook, Instagram, Twitter, Wechat, WhatsApp, Youtube, Online shopping pun dikira tau. Jadi, apa point nya, taknak bagi anak tapi kita sendiri yang buat. Tidak adil kan? Kita suruh anak main mainan yang kita beli sebakul tu, tak bagi main iPad, tablet tapi kita tekan-tekan, slide-slide telefon kita. 

TAK ADILNYA KITA


 Macam aku sendiri, baru-baru ni, masa baru je sampai Kelantan jam 5 pagi tu, lepas dah angkat segala mak nenek beg tu, masing-masing belek telefon dulu. Aku dan Farik. Tiba-tiba, Adam masuk bilik (lepas pergi kacau nenek dia suruh bangun) mengeluh. Sambil cekak pinggang dia cakap dengan kuatnya "Ibu Ayah ni, dua-dua tengok telefon. Apalah." Dan dia terus keluar pergi dekat nenek semula. Masa tu, aku dah tersentap. terus letak telefon, keluar bilik cari Adam. Tapi, dia taknak. Nak tidur nenek pulak. Fuhhh!!! Tergamam ibu ni hah! Padahal sebelum tu, dia nak main game Pou kat phone aku, aku tak bagi. 

*Bad mother*
*Bad mother*
*Bad mother*
*Bad mother*
*Bad mother*
*Bad mother*

Sejak pada tu, aku jarang dah nak main phone depan dia. Dan, seminggu ni, aku tak bagi dia main iPad dia sebelum pukul 6 petang. Lepas 6 petang tu baru aku bagi. Biasa kejap je, dia akan tengok cerita Mr.Bean, Robocar Poli dengan Tobot tu je. Nak maghrib aku ambil balik. Biasanya, bagi tu sebab upah sebab nak mandi & makan. Sejak-sejak dah besar ni, liat naw nak ajak mandi petang dan makan. Macam hari ni, taknak langsung nasi. nak makan spageti je. Pagi Petang makan spageti je lah. Rasanya, masa mengandungkan dia takde pulak mengidam makan omputih ni. Hehehe...

Aku tetap akan bagi dia bermesra dengan gadget-gadget ni. Cuma dilimitkan dan seimbangkan. InsyaALLAH. Sebab ini, zaman diorang. Mungkin sekarang main slide-slide, mana tahu nanti zaman diorang dah remaja, teknologi hologram ambil alih. Interview, discussion, meeting, gossip semua appear muka secara live depan mata. Makanan nak order atau masak atau nak makan pun appear macam tu je. Click, hidu terus kenyang. Mungkin ke? Penangan tengok movie banyak sangat! 



"Didiklah anak-anakmu mengikut zamannya. Kerana zamannya adalah tidak sama dengan zamanmu" - Saidina Umar Al-Khattab




1 comment:

adrif aufa said...

setuju sangat..
pembelajaran anak-anak bermula dari ibu bapa..
tapi ibu bapa kena ingat untuk didik anak-anak ikut zaman diorang membesar..

well said wani.. =)