page

Friday, 5 April 2013

Pantang lepas gugur

Lepas miscarriage last month, aku balik kampung berpantang. Macam orang bersalin tapi agak leceh sikit. Macam-macam tak boleh. itu tak boleh, ini tak boleh. Kalau waktu bersalin dulu memang taklah nak buat macam-macam sebab rasa sakit bersalin, nak jaga yg kena jahit tu, takut terkoyak jahitan. Tapi berbeza yang ni, lepas keguguran, rasa sakit memang takde cuma letih sikit. Letih macam berkebun 3 hari 3 malam. Bila kena dok saje, memang lagi lembik la jadi badan. 

Tak semua pantang aku follow macam tak boleh lalu bawah ampaian, tak boleh langkah bendul, tak boleh jalan bawah pokok cermai, tapi bab makan. Memang aku ikut.

 Dah sebulan, aku still pantang makan ape saja yang direct dr peti ais, sebab sejuk. Contoh: tembikai, epal, air oren susu, puding. Memang taklah..aku kena makan yang panas-panas suam. Kalau nak makan epal, letak epal kat luar peti dalam setengah jam, barulah makan. Air batu jangan harap la. Sabar je nafsu air milo ais aku ni. Dan jus tembikai laici. Perghhh!! Enaknya di tekak!
Makanan dalam tin pun aku tak makan lagi. Kalau dulu, malas je, masak sardin. No more sardin, baked bean, even masak sos spageti pun guna buah tomato, dadukan campur ngan sos tomato. Oklah rasa, tapi prego lagi sedap la. hahaha...

Tapi

Yang pasti, aku kena makan pati herba kat bawah ni. Mostly kawan-kawan aku yang keguguran first trimester amalkan minum ni. Ekstrak kurma, ikan haruan, mengkudu. Rasa pun manis. Sedap. Patut untuk 60 hari, tapi aku 30 hari pun dah habis. Ikut dah sukatan yang betul, 1 sudu besar, 2 kali sehari. Dan aku makan jus delima. Lupa pulak nak snap picture botol tuh. 

Dah habis pantang nanti nak sambung minum collagen pulak la. Oh! Pantang makan selama 50 ari yer.



1 comment:

ct@m@n@qieem said...

slamt brkenalan...=)
gugur pon pantang ketat jgk ea...igtkn brsalin je...xsabar nk mlalui poses brpantang..hehe...nk fit bdan yang da smkin bambam ni...

http://ctamanaqim.blogspot.com