page

Tuesday, 28 February 2012

Abg tak jealous ke?

Patang ahad yang lalu, dalam perjalanan pulang ke rumah

" Abg tak jealous ke tengok kawan-kawan abg? "
" Jealous apa? "
" Wife kawan-kawan abg semua kerja, leh bantu ringankan beban suami diorg."

Conversation di atas after kami melawat officemate husband kat Setia Alam. Tak lama lagi, nak jadi bapak budak. Now, wife die dah mengandung 37 minggu. Bermula topik bila mereka bercerita dan bertanya tentang persediaan nak sambut bayi, kos- kos yang kene keluar nanti. Dan jugak, tentang isu nak bayar sewa rumah sbb kami tengah mencari rumah sewa time tu. =)
Dan semestinya, aku la yang jeles bila isteri dia dapat membantu serba sedikit dalam nak sediakan semua2 tuh.. aku? tiber je rase diri tak berguna sbb semua suami aku yang prepare. 

Bila aku tengok husband-wife kerja, nampak semuanya mudah, teratur dan boleh bantu antara satu sama lain, especially kewangan la. 
Iyelah, duduk di ibu kota ni. Gerak punggung sikit dah kene keluar duit. 
Bukan kemewahan aku maksudkan, cuma bile suami sorang yag kerja, tanggung anak bini sorang-sorang macam derita jer dia..hihih...Mana tak, semua dia yang tanggung. Kan dh beruban di kala baru menjengah 27 thn. Sian suami ku

Tapi, jawapan dari suami seringkali buat aku termenung

" Patutnya sayang, diorg la yang jealous sbb kita tak pening-pening nak fikir cari nursery, cari maid, nak belanja lebih untuk hantar anak ke nursery, beli susu formula, dan duit yang mengalir keluar untuk perkara yang surirumah boleh buat. betol tak? "
" Hmmmm...."
" Tengok, awak bagi 1 je sebab sayang, bantu ringankan beban suami. Abg boleh bagi 100 kalau awak nk. "

Sambil dia tersenyum geleng kepala.

Nampak gaya tunggu Adam dah besar la baru boleh kerja, tp takpe boleh membesarkan Adam dengan tangan sendiri. =)

Tengah berangan nak bukak bisnes ni, tp tunggu modal. hihihi...





4 comments:

Husna Hadzarami said...

Betul cakap your hubby. Kita pulak yang jealous dengan Wani, ada banyak masa dengan anak, anak sentiasa depan mata. Adoi nak sangat jadi housewife, tapi mengenangkan hutang PTPTN, instalment kereta.. hmmphh :'(

DH said...

hey, awak mama educated gitu! ingat jadi housewife tu tade function kah? your husband is right. tho you're a housewife, you are actually captain of the house. so, be proud of that. ok sayang? :D

hazwani hussin said...

sometimes down gitu dilla. Rasa lain la bila tak kerja, n suami terpaksa tanggung semua. Tp, demi Adam sy kuatkn semangat! Thanks for the advice sayang...=)

hazwani hussin said...

hihihi...hutang ptptn pun suami la bayar skrg. ;P
sian die.. nasib baik loan MARA dh abis bayar. =)
Betul, seronok lihat anak membesar depan mata kita sendiri