page

Wednesday, 24 October 2012

Crunchy sweet sour beef





Haaa....nmpk sedap kan? kan? kan? Memang sedap. Bukan nak puji masak sendiri tapi itulah hakikatnya. Easy and simple. Resepi ni saya mintak dari my dear gorgeous mummy, Fatmafarhana. Tengok kat instragram die trus wa tangkap cintan. Nampak nyum, nyum, nyum...lagi-lagi dia punya sos. Very the oriental. Saya bknlah penggemar makanan oriental/ala-ala chinese food ni. Tapi kena la pulak dengan selera saya. Moh...kita ke resepi kita.

Untuk daging:

Ketuk daging leper dalam 1/2 inci tebal die
Slice dalam 1 1/2 - 2 inci (tp ikut sukati la nak besar mana)
Salut daging dengan tepung jagung (tepung jagung kering, jgn bancuh dgn air)
Deep fry la daging sampai masak.
Dah masak tapis, kesat ngan tisu kasi sedut semua minyak.
Season kan dengan garam dan pepper.
Plating!

Daging, jgn masak lama nanti overcooked pulak. Macam saya buat. hahaha...

Untuk sos:

Cili sos, kicap dan jus lemon.
kacau then panaskan atas api sampai pekat.
then pour on top of the beef.

Siap! Senangkan?

Nak tambah sayur-sayur pun boleh. potong slice romain lettuce then tabur. Saya makan begitu saja. Sedap! Sampai menjilat jari la sos die..hihihi....




2 comments:

Dilla Hamid said...

seems tempting. nak buat pun senang. will try this later. thanks for sharing sayang ;)

hazwani hussin said...

hihihi...no prob! slmt mencuba!