page

Monday, 11 May 2015

PRK: Mengundilah kita

Minggu lepas balik ke Muadzam semata-mata untuk mengundi ni. Dikehendaki balik. Untuk menunaikan kewajipan sebagai rakyat. ;) Alang-alang dah balik ni, balik lama sikit lah. Apply cuti dekat boss. Alhamdulillah...lulus cuti seminggu. Kalau tak lulus, nak mogok xmasak dan xbasuh baju keje boss. Hahahah...

Selasa pagi, 5 mei tu memang pepagi betul bangun...Semangat weh untuk lakukan perubahan. Hahahah...Tapi sebenarnya, anak-anak yang bangun awal. Pukul 6.30 dua-dua dah terjaga. Diorang yang terlebih excited nak pergi mengundi ni. Bangun je pepagi tapi pukul 10 jugak pergi. Pusat mengundi ialah SK Bukit Ridan yang jugak sekolah rendah aku. 

So, eksited la cerita dengan Adam,

"Ini sekolah ibu. Masa ibu kecik-kecik dulu. Bla...bla...bla..."

Dia jawab

"Waaaa...besarnya sekolah ibu tapi sekolah ibu tak cantik. Sekolah along cantik. Ada purple, green. Ada taman"

Ibu... T_T (Yelah...sekolah awak cantik!)

Dengan tiba-tiba jugak adik menangis. Jadi, pass Adam kat Ayah Ngah dia, Saluran dia xkena beratur panjang. Agaknya, ramai tak bangun lagi kot. Saluran budak-budak lagi. Aku ni saluran ibu-bapa yang muda-muda remaja. Yang masing-masing kendong anak, kejar anak, jerit "no..no..no..".Yang tak bawak anak sembang-sembang pasal anak jugak. Tapi yang pasti... ladies kebanyakkannya ber-naelofar xpun ber-AJ. Fesyen tudung jugak yang menarik perhatian aku. Hahaha...
Keadaan dari dalam dan luar. Santai je tempat mengundi. Ada la sesekali dengar jerit-jerit. Tu pun aku rasa bukan dari orang Muadzam. 


Posing dengan Aina sekali. Ini lepas serahkan Adam pada Angah. Bolehlah nak ber-statik kejap. Ini saluran warga-warga emas yang masih kuat. Saluran yang paling panjang barisannya. Sepatutnya, kena sedikan kerusi makcik-pakcik ni. Eh, nampak tak mama saya kat situ. Yang posing pandang kamera tu mama saya la. 


Angah yang dah siap mengundi. Adam mana Adam? Apa da Ayahngah posing sorang-sorang.Dah balik rumah, baru dapat snap gambar. Disebabkan sangat la comot dan berpeluhnya...balik-balik terus mandi. Lepas tu, lepak dengan nenek main belon kat belakang sambil-sambil bagi kucing makan. Ibu dan Aina...tidur! 


Okay, ini bukti mengundi. Dah nak masuk seminggu tak hilang lagi dakwat. Keras weh jari...lepas tu..burukkkk nau kupas sana sini. Nasiblah kuku tu cantik je macam warna inai. Aku syak, dia tambah inai dekat dakwat kekal tu. 

Gambar di atas diambil ketika dalam perjalanan pulang ke kotaraya. Tak sukanya balik kota! See you again kampung! Cuti sekolah maybe? Result PRK Rompin seperti yang kita tahu BN menang lagi. Memang sudah dijangka pun keputusan tu. Di Pusat mngundi Muadzam Shah BN kalah la pulak. Kalau di ikut statistik pusat mengundi SKBR ni 2 saluran warga emas BN menang, 4 saluran anak muda PAS menang. Apa maksudnya ye? Hihihi...


No comments: