page

Tuesday, 1 May 2012

7 bulan dah nak berakhir

Muhammad Adam Zafran, dah sampai masa berganjak ke 8 bln. Besar dh hero ibu ni. Masa berlalu sangat la pantas. Banyak sangat yang dh ibu belajar selama 38 minggu kamu di dalam dan hampir 8 bulan kamu di luar. Ibu/ Emak/ Mama/ Mummy/ Ummi. Mana satu gelaran anda untuk anak anda? Tak kisah mana satu tapi yan pasti kita mempunyai satu naluri yang sama. Mahu menjadi ibu yang terbaik dan mendidik anak dengan sempurna bukan? 

Jarang sekali update tentang perkembangan Adam Zafran. Dia masih dalam proses meniarap. Bilalah anak ibu ni nak merangkak pulak ek? Tak sabar rasanya. Tapi bila di dudukkan, hebat sangat lagaknya. Hero la katakan, takkan nak tunjuk lemah depan ibu kan? Apa yang tidak berubah tentang hero ku ni ialah, kuat menangis dan taknak dengan org lain. Erti kata lain, manja. Yup...anak saya meman manja, tapi apa salahnya kan? baby lagi kot...

Mula meniarap

Ketika berusia 4bulan lebih, Adam dh mula memusingkan badannya. Dan pertama kali mula meniarap masa tgh dok syok main ngan ayah. Rutin harian, ayah balik kerja, bercakap ngan ayah (mengadu kot!). Then, masuk bilik, kucar kacirkan katil yang sebelum tuh cantik tersusun rapi.  Haiiiyyyyaaaa!!!! Ibu yang kat dapur ni dok cheng! chong! chang! berperang kat dapur ni hangin jer. Tengah dok ralik goreng kangkung masak belacan ( fav suami ye!) 

tiba2, ayah jerit.. 

" sayang! sayang! meh sini cepat!"
" napenye?"
" cepatla..tak kemana nyer kuali tuh"
 berlari-lari anak...

upenye, budak bertuah tuh meniarap. Cisss!! seharian dengan ibu, depan ayah jugak nak tunjuk hero ek? hahaha (jeles! harusla!)

dan seterusnya...meniarap. sampai skrg dan dh jatuh katil pun..



Ber-walker

Sememangnya, dari awal aku menolak dengan keras! taknak bagi anak guna walker. Dari sumber bacaan aku yang bertimbun tuh, banyak pendapat bersetuju, walker ni kurang bagus dan tak membantu bayi berdikari. Tapi, mama dan mak mertua aku bising. suruh beli! Bile suruh beli, kami buat tak tahu je mulanya. Balik dr kedai mesti cakap " alamak, lupa la nak beli! " takpun " mahal la. membazir je. baik beli beras" takpun " design byk tuk baby pompuan". Tapi alasan pertama la paling selalu guna. 

Sampai la satu hari tuh, mak mertua kasi la duit RM50, soh beli. Then, my mum pun bagi lagi duit. hmmm...dah kasi duit, tak beli kang takut terasa lak hati. demi menjaga hati kedua-dua belah pihak, kami pun beli...taraaaa!!! tapi skrg, dh jarang letak sbb Adam dh boring. bukan boring jer...siap nangis bile ltk dlm tuh. 


Duduk

Adam dah boleh duduk tapi masih tak stabil la. Makin hari, makin pandai nak balancekan badan. Kadang-kadang belagak macam dh besar sangat! Duduk taknak orang pegang. Aishhh....Baru la nampak macho! Asek pegang je, jatuh la air muka handsome boy ibu ni. 

Selalunya, bila baringkan dia(atas bantal), mesti dia angkat kepala. Bersungguh-sungguh lak tuh. Tanda nak bangun dan duduk sendiri. Kalau dibiarkan je, mesti menangis sbb tak lepas nk duduk. Ace angkat, letak, duduk! Kompem lebar dia senyum! Malah makin handsome. (mestilah puji anak sendiri kan?)


Ala-ala Fasha Sandha posing tak? Hahaha....

Bebel

hahahahah... ini memang keistimewaan Adam. Setiap masa  membebel. Tak kira masa, tgh main, tgh minum susu, tgh makan even tgh nangis! Mulut-nya bising membebel... Kadang-kadang sampai dalam tidur pun leh bebel. Dah tak sabar nk public speaking kot. Kalau kita lawan, lagi la. Sampai tangan2 naik nak menjawab! hahaha....Tapi tuh ngan ibu/ayah la...Ngan org lain, kadang2 terus naik pitching tuh. Kelas vokal trus kat situ. Selalunya la...


Budak ngah u'uk tapi masih membebel

|
|
|
|
|
v


Walau macam mana pun, aku tetap bangga dengan setiap perkembangan yang ditunjukkan oleh Adam. Lain budak, lain caranya! Aku berpegang pada tuh. Bila tengok anak kawan2 yang dh boleh merangkak, ber-tatih mesti tiap kali tuh aku akan cakap ngan Adam

" Adam, kawan-kawan Adam dh boleh buat ni, buat tuh... Adam kene rajin praktis ek. Kene kejar ni. Adam boleh"

Namun aku yakin, setiap anak ada caranya untuk membanggakan ibu ayahnya. Mungkin bukan dgn perkembangan yang cepat tapi mungkin dgn cara lain. Yang penting, kita sama2 usaha. kan? 

Semoga membesar dengan sihat, Sayang!



2 comments:

BudaKamponGugup said...

hi adam sayang...rindu kat akak yang comei nie tak? hehehehehe

hazwani hussin said...

kakak? makcik okeh! hihihih....