page

Tuesday 22 January 2013

Sotong Celop Tepung

Semalam, tekak ni meronta-ronta nak rasa sotong celop tepung. Tahap meronta-ronta. Sungguh ni. Entah semalam kenapa selera jin sotong datang. Nak buat macam mana ni ek? Aku teringat kawan baik aku si lydia atau nama manjanya ejat, pernah share resepi sotong celop tepung minggu lepas. Beria cari, akhirnya usaha gigihku berhasil.Tapi malangnya, kena guna tepung serbaguna. Takde la pulak. Dalam malas nak meng'gugel' tuh. Terpaksa la. Aku ni kalau start tangan di keyboard habis semua aku bukak. Dr gossip, berita, shopping...Huh! Hampit sejam la aku kat depan pc tuh. Jumpa pun. Paling senang dan aku modified sikit ikut selera aku. Jom kita share.

Bahan:

Sotong (hello! Obviously)
Telur putih, telur kuning jangan buang, goreng kasi anak makan.
Tepung gandum
Tepung jagung
(nisbah 1:2, tepung gandum sesudu tepung jagung 2 sudu)
Serbuk kari
Garam secubit
Lada sulah/lada hitam (ikut suka)

Cara:

Potong sotong cantik-cantik, buang dakwat itam dan mata dan bontot(ala yg tengah-tengah antr janggut2.tatau ape tuh)

Basuh,keringkan dgn tisu dapur. Jgn tisu bilik air atau living room sebab tisu tuh lembut sangat. Nanti lekat-lekat kat sotong. Guna kertas atau kain pun boleh. Reason: nanti masal tak la meletop-letop sotong kalian.

Telur putih satu mangkuk.
Tepungs (campur 2 kan,jamak utk tepung), garam, kari dan lada sulah satu mangkuk.

Panaskan minyak, jangan banyak sangat. Membazir. Minyak mahal kowt! Lainlah kalau pastu nak masak ikan celop tepung ke, udang celop tepung ke takpelah.

Sotong, celop dalam telor kemudian gaul dengan adunan tepung tadi. Masukkan dalam kuali yg minyak sudah panas tadi td. Dan agak kuning cantik. Angkat. Tapis.
( Jangan lama atas dapur nanti sotong tu keras, tak sedap!)

Hidang. Siap!!

Senang kan? Jom buat lagi arini.

Bila suami nak balik baru goreng yer. Baru sedap.makan panas-panas. Sedap pun sedap.

Tadaaa....selamat mencuba!

1 comment:

Anonymous said...

akak kenapa lama dah tk update??