page

Friday, 19 June 2015

Ramadhan Muncul Lagi

Alhamdulillah...
Diberi kesempatan untuk berjumpa dengan Ramadhan sekali lagi. Dalam keadaan sihat walafiat. Semua orang suka bulan puasa kan?  

Masa ni lah, masing-masing berlumba nak tambah amalan. 

Masing-masing berazam untuk kuruskan badan, boleh pakai kebaya nyonya raya nanti.

Ukhwah terjalin lebih rapat dari berkongsi menu & resepi untuk berbuka, lokasi berbuka puasa yang murah & child-friendly, share gambar juadah bersahur dan berbuka yang memenuhkan album kat phone tu, dapat berkumpul dan berbuka bersama keluarga dalam waktu yang sama. Biasanya, makan asing-asing. Sorang makan, sorang jaga anak. Tapi bulan puasa, dua-dua makan. Anak biar main. (eh, boleh la pulak). Hehehe...

Dan..paling selalu dibuat, "tema baju raya kaler apa? Dah beli/tempah ke?"

-----------------------------------------------------------------------

Ramadhan tahun ni, untuk hari pertama (semalam), aku diberi kesempatan bersahur dan berbuka di Muadzam. Dengan mama dan adik-adik. Sebabnya, kami sekeluarga kena ke Pejabat Tanah Rompin untuk perbicaraan harta pusaka arwah papa. Alhamdulillah, berkat bulan Ramadhan, semua selesai dengan cepat dan senang. Tak perlu ke hulu ke hilir dah. Lancar segala urusan. 

Dan, tahun ni jugak kami berpuasa tanpa arwah Papa. Lain sangat rasanya. Rasa tak lengkap. Rasa kosong je. Sahur makan nasi goreng. His favourite tu. Nampak mama sayu je sahur tu. Makan pun tak banyak. Tapi dengan budak kecik dua orang tu, sekurang-kurangnya tak buat mama menangis. 

-----------------------------------------------------------------------------

Selamat menunaikan ibadah puasa. Jangan curik-curik makan. Jangan sampai naik van jenazah yer. 

Semoga ibadah kita diterima. Jom kita tambahkan pahala!

No comments: