page

Wednesday, 4 April 2012

:: Home Sweet Home ::

Sudah sebulan tak update blog.
Manakan tidak, sibuk! hey, jgn ingat surirumah dok goyang kaki je kat rumah.
Bulan tiga penuh dgn aktiviti. Akan ku kupas satu persatu dlm entry yg lain.
Cerita hari ini...rumah baru!

Yup, rumah baru. Sy sudah berpindah ke rumah baru. Tp masih menyewa. 
Alhamdulillah, environment okay, neighbour baik dan peramah. Kiri dan kanan neighbour Cina tp very friendly. Biarpun jauh dari tempat lain tp lokasi menarik.

Proses nk pindah, Oh! sangat penat! Seriuosly, sampai skrg rasa letih tak hilang. Pasni, kalau nk pindah kena bersiap sedia sebulan sebelum. Rasenya, barang sikit jer, tp jenuh gak nk kemas. Nak bungkus2, sort according to the type. Tapi, itupun still tak jumpa barang bila cari. hahahah...

Seminggu before masuk rumah, pergi cuci rumah dan angkut barang-barang yg boleh diangkut. Seminggu jugak dok ulang alik Subang - Shah Alam, bayar tol rm 2.20. Nak jimat duit lori katakan! 

Penjimatan yg dilakukan: 
  1. Lori 5 tan, 1 trip = RM 300. Kalau angkut semua naik lori, ade kena 2 trip = RM 600. Banyak seh! Rela kami ulang alik! 
  2. Seminggu angkut barang, seminggu jugak bawak bekal ke rumah baru. Masak siap2, isi dlm tupperware, dinner di rumah baru. Biasanya, kami kalau keluar slalu bg duit kt org. hahaha
  3. Daripada membeli kotak2 utk packing buku-buku yg sedia banyak, dua kotak buatan sendiri hasil dr kotak fridge yang gabak itu. huhuhuh....
  4. Menggunakan khidmat sepupu-sepapat yg dikasihi untuk mengangkut barang2 kecik dan kereta2 mereka! Diorg memang terbaek! Sentiasa membantu bila diperlukan.
  5. Selepas angkut brg, for sure lapar. Jadi menggunakan voucher KFC dan melantak beramai2!
Senangkan?Duit pun tak byk sgt habis...

Now, dh 2 minggu di rumah baru. And still nk kene adapt dgn suasana. Why? rumah ni, byk sgt kipas, tidur pun nyenyak sgt. Bangun pun lmbt jer! No more dgr org gadoh tgh mlm, No more dengar dan bau org mabuk awal pagi. No more enjin motor yg bising giler. Seronok kan? Moh la pindah sini... =)




4 comments:

DH said...

wani, pindah mana pulak now? ala, rumah dah tak dekat la kalau gitu. heeee :))

hazwani hussin said...

pindah setia alam la yang..hihihi...
tuhla, takpe, still boleh jumpe kn?

BudaKamponGugup said...

waaaaaaaaa...mcm best ja...hope everything will be ok...adam mesti best byk kawasan baru yang dia bleh teroka...kan kan kan...

hazwani hussin said...

sangat! tak terkejar la u! bila nak mai! rindu kat hang ni. =)