page

Monday, 9 March 2015

School Trip: kidzania

Jumaat lepas, sekolah Adam ada buat trip ke kidzania. Hamboi la bebudak sekarang, trip kemain. Ibu dulu, kalau kata pergi zoo negara suka sangat dah. Melompat-lompat.  Tapi, ongkos pun kemain la. Hehehe...suppose ibunya ni nak ikut tapinya, risau pulak si Aina ni. Meragam dia lain macam wooo!!! Susah nak handle sengsorang, dua budak ni kat public. Boleh pengsan aku kat situ jugak. Tapi, nak lepaskan dia pergi sorang-sorang tu berat jugak hati ni. Malam tu tak boleh tidur ibunya ni. Risau macam mana anak nanti kat sana. 

Diorang kena berkumpul kat sekolah pukul 8 pagi. Semangat la ibu ni ha...masak mee pedas dia. Tapi tak sempat jugak sarapan. Dok ngok ngek, ngok ngek atas katil. Mandi pun macam berperang dalam bilik air tu. Mujurlah ada lagi dua keping roti. Sapulah nutella buat alas perut. Lagipun, dalam bas nanti ada breakfast. Harap-harap Adam makan sampai kenyang. (Sebenarnya rasa bersalah dekat Adam sebab dia tak sempat breakfast kat rumah)

Dah ready semua, beratur & jalan pergi kat bas. Naik bas. Masa ni rasa, besar dah anak aku ni. Dah pandai dengar arahan cikgu. Terus ikut pulak tu. Tapi, dalam masa yang sama dok jeling-jeling gak ibu ngan adik kat tepi. (Iyer....kami tunggu sampai Adam naik bas!) Oh...Adam group merah yer.  Nampak tu riben merah dekat baju dengan tangan. Dari jauh.. "Ibu..red. Along red." Dia juga antara yang paling kecik kat situ. Alahai...kemetotnya lah anak aku ni.



Masa ni tengah beratur, check attendance again. Serius je muka dia. Kerut-kerut dahi. Kusyuk sangat dengar arahan tu. Hahaha...


Nampak tak Adam?Yang 3 dari depan tu. Nampak kepala dengan separuh je begnya. Kemetot kan? Hahahaha... Baju merah tu teacher Ika. Teachernya si Adam. Yang tudung purple kendong anak tu principal, Teacher Suhaili. Yang pakai spek tu, Masyitah. Antara parents yang follow trip ni.


Masih berkerut lagi dahi tu. Mungkin sebab kena pegang tangan kot. Tak abang-abang lah kena pegang tangan. Hahaha... Ishh...pakai selipar pulak. Adam taknak pakai kasut banana dia. Nak pakai selipar spiderman pula aritu. Puas suruh tukar. Taknak jugak.


Beratur nak naik bas. Macam comel je bila bebudak kecik naik bas. Masa ni episod sebak dada dan fasa-fasa nak bergenang dah ni.


Nampak x Adam? Muka mintak simpati. Muka mintak ibu ikut dia.

kita zoom in sikit gambar!


Huuuu..nampak x? waktu ni ibu dia dah meleleh air mata. Rasa nak naik jugak bas time tu. 

Sebenarnya, cikgu suruh duduk diam-diam. Itu yang skema jer duduk tu.

Nak tunggu petang tu lamanya lah. Tak senang duduk dibuatnya. Rasa nak je drive ke Kidzania tu ha. Hahahaha... Tapi...sabar. WhatsApp teacher dia tanya macam mana. Okay tak? Nangis tak? Meragam tak? Teacher dia kata "Adam Zafran okay. Behave sangat." Lega... Tapi yerlah... Adam ni tak banyak mulut dengan orang lain. Sekarang tengah nak collect gambar Adam kat sana dari teacher-teacher dia. Nak tengok la dia macam mana kat sana. Mesti selebet. hahahaha....

Dalam pukul 5 teacher dia inform boleh pergi ambil pukul 5.30 petang. Sharp pukul 5.30 aku depan pagar sekolah. Tutup enjin. Keluar kereta. Cari Adam. Muka memang selebet dah. Sebab dah ngantok la tu. Masa nap petang dah lepas. Teacher dia kata, dia taknak tidur dalam bas. Dalam kereta, dia cerita pasal jadi bomba. Excitednya la...sampai slow je suara. Rupanya cerita sambil nak tidur. Tersengguk-sengguk. Sampai rumah, naik atas. Mandi. Terus lelap....

Penat sangat la tu. 

Nanti nak bawak dia pergi lagi la. Sebab seronok sangat tengok dia tadi. Siap cakap, nanti along bawak ibu dengan adik pergi. Kita siram air sama-sama, nak tak?

Naaakkkk!!! Sambil tepuk-tepuk dia yang dah layu nak tidur. 


1 comment:

Eiy Khalilah said...

ermm da besar da abam atam...anty e pn da tua haha