page

Friday, 9 November 2012

Kahwin: Ikut kemampuan

Lately, banyak orang bising pasal kahwin. Bajet untuk kahwin dan keperluan untuk kahwin sangat tinggi. Lagi-lagi sekarang kan dh nak masuk musim cuti sekolah. Jadi, orang yang nak kahwin pun ramai. Setiap hujung minggu penuh dengan 3,4 undangan. Mana yang berkesempatan untuk pergi tuh, pergilah. Tak salah untuk memeriahkan majlis orang. Sebab majlis kita pun mesti nak meriah dengan orang ramai kan?

Ada aku baca satu status di fb yang mana dia pening nak kahwin. Di buat kira-kira hampir 50k. Lepas tuh bising-bising suruh kerajaan turunkan harga sekian-sekian. Oh yer, 50k tak termasuk makan catering. Hamboiii...apa yang dia rancangkan sampai terpaksa berhabisan banyak camtu. Jangan di ikutkan sangat kehendak sendiri dan kata-kata orang lain. Susah senang nnt diri sendiri yang tanggung.

Aku punye perkahwinan banyak jugak belanjanya tapi aku buat sikit-sikit dan cut cost sana sini. Selepas bertunang, aku dah bli sikit-sikit. Nasib lah aku bukannya orang yang bergantung dengan barang yang high class. Aku cumalah seorang perempuan kampung yang simple. Mama papa pun jenis yg bkn cerewet dan ikut ala kadar. Janji orang kampung kenyang makan katanya.

Macam aku sendiri, banyak jugak tersasar. Ter-rugi sana sini. Tapi, masih terkawal. Kalau boleh putar masa, banyak aku nak cut cost. Sana sini..hihihi...

Masa majlis aku 2 tahun lepas

Catering: 

Cari orang kampung sendiri. Yang memang masak sedap dan harga berbaloi. Lagi seronok tokey tuh kenalan mama dan papa. Harga boleh runding, siap dapat free puding raja untuk pengantin. Banyak pulak tuh. Makanan pun lebih. Suppose untuk 1000 orang jadi 1500 orang. Banyak tuh. Dan alhamdulillah, tidak membazir. Cukup. Tetamu yang hadir puas hati. Tambah pula, duit untuk katering, papa mama guna duit tabung haji aku. Yang memang simpan dari kecik. Mama kata, tabung haji aku memang simpan khas untuk perkahwinan aku. 

Baju Pengantin, Facial, Lulur badan, Pelamin, Hiasan bilik, Gambar

Ini aku amek under orang yang sama. Pakej semua sekali. Aku puas hati dengan service diorg cuma tang gambar tuh jer yang failed sikit. Takpelah..cousin-cousin aku pun byk snap gamabr di hari besar aku. Ambil dan edit balik jer. Service lain. Ok. Puas hati. Untuk aku la. Sederhana. Cukup. Buat sendiri lagi jimat. Aku sebenarnya nak buat sendiri tapi masalah banyak sgt time tuh. Tak boleh nak concentrate n no focus at all. Tapi kain tuk baju nikah bli sendiri. 4m satin+2m lace prempuan free 4m satin tuk lelaki. Tailor, orang kampung aku. Design aku sendiri tapi hasil sangat memuaskan hati aku. Beading? mak andam aku sendiri. Jadi murah la sikit...=)

Abaikan muka tuh. Tengok baju tuh. Cantik kan?
Hihihii....
Singgahsana yg simple kn?
Gift

Aku beli semuanya kat rantau panjang. Kebetulan aku balik Kelantan. Pergi dengan mama dan Cik da(adik mama). Bli byk dapat lagi murah. Asalnya nak bli kat mundok. Lagi murah. Tapi pergi ngan papa kan, semua tak boleh. Hihihi...kalau pergi ngan mama ngan cikda jer. Mungkin ke mundok dah kami. Cup cakes pulak, mak (makcik sy) sponsor. Sy dapat sponsor byk sbb saya anak sedara perempuan first yang kahwin kot. hihhihi...

Aunty and the cousin with the gift bag.
Kad Kahwin and gift bag

Disini silap besar aku. Terlalu terburu-buru nak settlekan cepat untuk kad, jadi tak pergi byk tempat pun. Nak kata murah tak jugak. Tapi di sebabkan aku amik skali ngan gift bag so, ada la discount sikit. Sini aku boleh jimat banyak sebenarnya. Sangat rugi!

Hantaran

Yang ni, aku bli waktu sale kat sogo. Jadi faham-faham la. Murah jugak. Dan bli yang mana perlu. Lucky for me, aku dapat byk sponsor untuk hantaran. Jiran aku, cousins, besties. Hiasan pun buat sendiri dengan my besties, shafinas. Ringkas tapi cantik. Aku puas hati. Itu yang penting.
Gubahan?my besties, Asha.
Sponsored!
Just nice. Nmpk serabut sbb alas dulan tuh bercorak. Warisan Al-Yamani

Penginapan dan khemah

Yang ni papa mama sponsor 100%. Dapat staff price. Untuk family aku dan rakan-rakan, aku sewa hostel kat uniten. Guna staff price ank sedara papa. Untuk rombongan lelaki di homestay pingir pelangi. Staff price mama. Khemah? free...JKR dan Desa punye. Eh, tapi ada jugak sewa. Dengan company tempat mama kerja. Tapi dpt staff price la. Jimat lagi

Uncle and the cousins melantak sebelum orang ramai datang.

Pakaian untuk family

Yang ni, meman aku peruntuk khas. Guna gaji aku dan jugak duit kelas tambahan. Gigih wei...petang g kelas tambahan, malam lagi. Nak kumpul duit punya pasal. Hihihi...Theme colour for family was dark silver. Papa dan adik-adik aku, baju melayu sepasang kelabu bli kat kedai Indian Muslim depan SSF Kuantan. Baju kurung mama bli kat deret kedai sebelah Kamdar Kuantan. Kain untuk macik-macik aku dan my dear cousin(girls!). Done! Semua tak sampai RM400, dalam RM 375. Ni siap simpan resit tau... 

I love my sisters!


Sebenarnya nk jimat senang, jangan banding dgn org lain. Plus aku bli sikit-sikit. Duit gaji bg mama simpan RM1000 a month. Kalau aku simpan...takde maknenyer la.Dan, kalau agak-agak takde duit sangat, tangguh la dulu. Jangan sampai buat pinjaman bank. Kalau kamu ada kerja tetap no prob. Boleh bayar bulan-bulan Ini, pendapatan tak tentu, nak buat pinjaman. Kang bulan-bulan tak boleh bayar nak buat cane? 

Dan aku paling tak suka, bila menyusahkan adik beradik. Sampai duit hantaran mintak tolong adik beradik. Walau nampak hal kecil, sampai ke mati orang ingat tau. Cari lah duit yang cukup. Buat ala kadar. Tak payah nak kenduri besar bagai, tumbang lembu 2,3 ekor. Jangan nak gah sangat kalau makan minum pun mak ayah yang tanggung. Kerjalah, cari duit, nanti nak sara anak org pulak.

Untuk si gadis, jgnlah letak hantaran sampai puluhan ribu. Tengoklah kemampuan si lelaki. Kalau bakal suami tuh mmg lebih dr mampu, xsalah nk demand. Tapi, kalau sekadar nya shj, jgnla bebankan mereka. Kesian...

Jangan nk ikutkn kata org. Kita buat besar dikata membazir. Kita buat kecik di katanya kedekut. Tapi yg nak menanggungnya siapa? Yang penat, Yang letih. Diri dan pasangan jugak. Ikut berpadanya jer. Kan elok gitu.  Dan yang paling penting, jangan sampai datang FITNAH. 




2 comments:

Min Min said...

Betul tu .. Kak min punya majlis pun kecil je .. Undangan x sampai 300 pun ... Family terdekat je .. Rasanya x berbaloi nak spend byk2 just for 1 day ...

hazwani hussin said...

Sy rasa sy pun banyak mbazir sana-sini. Kalau boleh nak kurangkan sana sini kalau boleh patah balik masa kak min. Takpelah...dah lepas. Sekarang kena la jimat sana- sini. Since dh pilih kerjaya sbgi suri rumah ni.