page

Tuesday 13 November 2012

Puding laici dangdut di hari dewali

Dah lama sebenarnya hajat nak buat puding laici ni. Tapi asik bertangguh jer. Kali ni dapat jugak buat. Dessert ni memang fav la tapi tak pernah buat. Dari sekolah smpi la sblm akhirkan musim bujang, asek makan dan merasa yang orang buat. Takkan menyesal la kalau kasi aku test. Konpem abis. Kali ni aku nak kongsi resepi puding laici dangdut ni. Kenapa dangdut? Sebab suami aku asek nyanyi lagu newboyz tapi gayanya macam versi dangdut dah. hahahah....

It's sooooo simple

10 g agar-agar
1 cawan gula
6-8 cawan air
3/4 tin susu cair
1 tin laici (asingkn air dan buah)


caranya:

Masakkan agar-agar dalam air smpi mendidih. (kalau guna jelly lama sikit la).
Then, masukkan gula. kacau sampai gula cair dan terus kacau smpi didih. tutup api.
masukkan air laici( yg dh asing td) dan susu air. kacau.
Tuang dalam bekas loyang atau mangkuk-mangkuk kecik utk senang makan dan nak present cantik-cantik. Biarkan sejuk dgn suhu bilik dulu a few minutes.then, baru masukkan dalam peti. 


siap!!!

agak-agak dah keras sepenuhnya, hidang dan makan dgn buah laici, fruit coctail dan susu cair (masak atas dapur dulu dan tmbh secubit garam dan gula)..

InsyaAllah...sedap! 

Yang penting,suami sy suka. bermangkuk-mangkuk dia makan....

Inilah hasilnya. Nampak jer tak sedap, tapi sedap!

No comments: